MENU

Runderen

IBR (Infectieuze Boviene Rhinotracheïtis)

Symptomen

IBR is een herpesvirus dat voornamelijk de volgende problemen veroorzaakt: hoge koorts, neusvloei, vruchtbaarheidsproblemen en abortus en de geboorte van zwakke kalveren. Ook zijn de runderen vatbaarder voor andere infecties door een immuniteitsdaling. Runderen blijven levenslang drager van dit virus en in omstandigheden van stress (transport, kalving…) kan het virus terug opflakkeren en koorts veroorzaken. Deze dieren zijn een continue bron van infectie voor andere koeien.

Diagnose

IBR kan worden aangetoond door het nemen van bloedstalen en/of neusswabs.

Preventie

Vanaf 1 januari 2012 is het voor elke rundveehouder (muv de vleeskalveren) verplicht om een IBR statuut te hebben. Indien er geen statuut op het bedrijf aanwezig is, zullen de runderen niet meer in de weide mogen en mag er alleen rechtstreeks aan het slachthuis worden verkocht; ook de verkoop van nuchtere kalveren is niet toegestaan.

Een overzicht van de verschillende te behalen IBR statuten:

  • geen statuut
  • vaccinatieplicht; deze vaccinaties moeten gerapporteerd worden door de bedrijfsdierenarts en er moet een vaccinatielijst aanwezig zijn op het bedrijf.
  • door middel van verplichte bloednames is aangetoond dat het bedrijf vrij is van IBR gE antistoffen; dat wil zeggen dat het bedrijf vrij is van wild virus IBR. Er mag wel gevaccineerd worden, maar dit hoeft niet.
  • door middel van verplichte bloednames is aangetoond dat het bedrijf vrij is van zowel IBR gE als IBR gB antistoffen; dat wil zeggen dat het bedrijf vrij is van zowel wild virus IBR als van antistoffen als gevolg van vaccinatie. Op deze bedrijven mag er niet gevaccineerd worden tegen IBR.

Door middel van een steekproef van bloedonderzoek van maximaal 26 dieren wordt er bepaald voor welk statuut een bepaald bedrijf in aanmerking komt.

Vaccinatieschema

Kalveren moeten hun eerste vaccinatie krijgen wanneer ze tussen de 3 en 10 maanden oud zijn. Afhankelijk van het gebruikte vaccin moet deze vaccinatie na een maand herhaald worden (levend vaccin wordt éénmalig toegediend; een dood vaccin heeft een dubbele basisvaccinatie nodig). Hierna wordt er elk half jaar gevaccineerd. Alle dieren die aangekocht worden moeten bij aankomst op het bedrijf gevaccineerd worden.

Bloednameschema

Voor het behalen van een I3 – en I4 – statuut zijn bloednames verplicht. Hiervoor wordt er twee keer bloed genomen van alle runderen ouder dan 12 maanden met een half jaar tussentijd. Indien beide screenings volledig negatief zijn, wordt een statuut toegekend. Hierna moet er jaarlijks bloed worden genomen van een steekproef van de runderen.