MENU

Q koorts

Waardoor wordt Q koorts veroorzaakt?

Q koorts wordt veroorzaakt door Coxiella burnetii, een bacterie. De infectie kan voorkomen bij verschillende diersoorten (runderen, schapen, geiten, huisdieren, knaagdieren, vogels, teken) en ook bij de mens.

Wat zijn de symptomen van Q koorts?

Meestal is de infectie symptoomloos. Drachtige dieren kunnen aborteren als gevolg van Q koorts, of het is mogelijk dat er zwakke kalveren of lammeren geboren worden. Ook kan de bacterie uierontstekingen veroorzaken.
Bij mensen kan de infectie ook symptoomloos verlopen of treedt er een meer acute griepachtige aandoening op. Hartpatiënten zijn een grotere risicogroep aangezien het bij deze groep mensen mogelijk is dat er zich een endocarditis ontwikkelt.

Diagnose

Wanneer een dier aborteert moeten foetus, nageboorte en bloed van de moeder onderzocht worden door het dgz. Het is dus van belang in dat geval de bedrijfsdierenarts te waarschuwen; de kosten van dit onderzoek worden gedragen door het voedselagentschap.

Behandeling

Meestal is een behandeling niet noodzakelijk aangezien de dieren niet ziek zijn. Indien een dier heeft geaborteerd is het mogelijk om het dier twee keer met langwerkende tetracyclines in te spuiten met een interval van 3 tot 7 dagen. Hierdoor schijnt de hoeveelheid bacteriën die wordt uitgescheiden wat te worden terug gedrongen.

Bestrijding

Hygiënische maatregelen zijn zeer belangrijk!! Gedurende de abortus / geboorte wordt de grootste concentratie aan kiemen uitgescheiden. Wanneer een dier geaborteerd heeft is het belangrijk alle geboortevliezen etc. te vernietigen en alle materiaal te ontsmetten. Hierna moeten allen die in contact zijn geweest met het vruchtwater ed. hun handen goed ontsmetten. Verder is er ook uitscheiding mogelijk via faeces, urine, speeksel, melk en sperma en via stofdeetjes is het mogelijk dat de kiem zich verspreidt via de lucht.
Momenteel is er in België geen vaccin beschikbaar, in onder andere Nederland en Frankrijk is dit wel het geval. In Nederland geldt er vanaf 1 januari 2010 een vaccinatieplicht op alle melkgeiten- en melkschapenbedrijven, zorgboerderijen, kinderboerderijen enz.