MENU

Griep bij kalveren

Voornamelijk kalveren die in het najaar en in de winter opgestald worden lopen een groot risico om griep te krijgen. Griep wordt veroorzaakt door RSV (Respiratoir Syncytiaal Virus), PI3 (Para-Influenza type 3), IBR (Canadese griep), Corona en in mindere mate BVD. Hierbij kunnen secundair bacteriën een rol spelen zoals Pasteurella.

De kalveren beginnen te hoesten, hebben neusvloei en koorts en beginnen te jagen. Vooral dikbilkalveren zijn hiervoor erg gevoelig omdat ze relatief te kleine longen hebben ten opzichte van hun lichaamsgewicht. Ook zijn de longen van een kalf pas volledig rijp op een leeftijd van 9 maanden tot een jaar oud.

De aangetaste kalveren moeten intensief behandeld worden met vaak frustrerende resultaten omdat de toegediende antibiotica alleen maar secundaire bacteriële infecties kunnen voorkomen, maar de virussen niet kapot kunnen maken. Ondanks zeer intensieve behandeling zijn er altijd dieren die onvoldoende reageren op behandeling en die toch sterven of permanente longschade oplopen.

Hierdoor is het erg belangrijk om preventief te werken. Dit kan door de kalveren preventief te scheren, te zorgen voor voldoende ventilatie en verschillende leeftijdsgroepen van elkaar te scheiden. Vaccinatie vormt een erg belangrijk onderdeel van de preventieve maatregelen.

We stellen voor om uw kalveren volgens dit schema te vaccineren:

  • Jonge kalveren (vanaf een week oud tot 3 maanden): Rispoval IN. Dit is een vaccinatie die in de neus wordt gegeven en al na 5 dagen werkt.
  • Kalveren vanaf 3 maanden oud: Rispoval Trivalent. Dit vaccin moet twee keer worden gegeven met 4 weken ertussen. Eventueel kan deze vaccinatie gecombineerd worden met een vaccinatie tegen IBR.
  • In geval van een griepuitbraak is het mogelijk bij andere groepen in de stal een noodvaccinatie toe te passen met Rispoval IN omdat dit vaccin al volledig werkzaam is na 5 dagen.

Aangezien de wat oudere kalveren pas volledig beschermd zijn na de tweede vaccinatie met Rispoval Trivalent en omdat de meeste problemen beginnen in het najaar, raden we u aan zo snel mogelijk te beginnen met de vaccinatie.